STEM workshops @odisee

Workshop kerfslagproef en hardheidsmetingen met 6 Elektromechanica en 5 Industriële wetenschappen bij OPT_odisee op de technologiecampus te Gent. Onze leerlingen van het @bernardustechnicum konden zelf materiaalonderzoek doen aan de hand van de vonkentheorie en de kerfslagproef (zie filmpje).

Workshop "Brug naar technologie" met 5 Elektromechanica en 5 Elektrische installatietechnieken bij OPT_odisee op de technologiecampus te Gent. Onze leerlingen van het @bernardustechnicum konden zelf een ontwerp maken om een metalen plaat te voorzien van plooien zodat deze stevig genoeg was om een aantal leerlingen te dragen. Na het ontwerp konden ze hun ontwerp simuleren en analyseren op kracht met computersoftware. Onze leerlingen konden zelf de fysieke test doen nadat ze hun ontwerp mochten vervaardigen. De plaat werd eerst gepersonaliseerd door tekst in de plaat te snijden met een waterjet machine. Nadien konden ze plaat plooien volgens hun eigen ontwerp. Tot slot de proef op de som. Is het ontwerp werkelijk sterk genoeg?... drie leerlingen zagen het zitten om de "brug" fysiek te testen! (zie foto's)

Workshop - Hernieuwbare energie en e-mobility
De leerlingen van 6 Industriële wetenschappen @bernardustechnicum hebben op 1 februari een workshop Hernieuwbare energie en e-mobility gevolgd bij OPT_odisee op de technologiecampus te Gent.
We wekken elektrische energie op met behulp van zonnepanelen, een windturbine en de nodige elektronische omvormers. Wat is vermogen, wat is energie en hoe gebeurt de uitwisseling van energie? Welke rol speelt heel Europa?
Hoe kunnen we energie op het elektriciteitsnet plaatsen? Welke rol speelt elektrische mobiliteit in de toekomst? Aan de hand van enkele schakelingen en metingen wordt dit alles geïllustreerd. Men heeft gemerkt dat het juiste moment om te schakelen heel moeilijk is en precies moet geworden want als men dit in een kerncentrale doet zou dit heel nare gevolgen hebben indien men te vroeg of te laat schakelt op het net. (zie foto's)

Workshop - Materiaaltesten
De leerlingen van 6 Industriële wetenschappen @bernardustechnicum hebben op 1 februari een workshop Materiaaltesten gevolgd bij OPT_odisee op de technologiecampus te Gent.
Waarom breekt een spade niet als we op een steen in de tuin botsen? Kunnen we onze pizzaoven gebruiken om bepaalde materialen harder te maken? Wat is de link tussen Carglass en de kerfslagproef? Dit hebben de leerlingen van 6TIW allemaal geleerd in de praktische workshop “Materiaaltesten” waarbij ze gedurende 3 uur zelf aan de slag gingen in een modern testlabo voor materialen. Ze moesten zelf harden door temperaturen van 850°C - 900°C te weerstaan en daarna de materialen af te schrikken in een koud bad. Daarna moesten ze met de kerfslagproef onderzoeken wat het verschil in sterkte is bij geharde en ongeharde metalen. Ook via de vonkproef moesten ze onderzoeken met welk soort staal ze te maken hadden. Ze vonden het een leerrijke ervaring. (zie foto's)

De leerlingen van 6 biotechnische wetenschappen en 6 techniek wetenschappen volgden een workshop chromatografie in Odisee- Gent. Het cafeïnegehalte in cola werd bepaald met HPLC. Het alcoholgehalte van het zelf gebrouwen bier met gaschromatografie. Alvast een leuke kennismaking met deze hoogtechnologische analysemethoden en met de hogeschool.
(zie foto's)