STAS22 voor 6TBW en 6TTW

Dag1: goed aangekomen in het zonnige Slovenië. Uitkijkend naar wat de stage brengen zal.

Dag 2: rondleiding door onze 'host' in de school GRM. Prachtig landschap, mooi weer.

Dag 3: vandaag kreeg de helft van de groep uitleg over de productie van Sloveense wijn en hielpen onze leerlingen met het uitdunnen van de wijnstokken. De andere helft deed een excursie rond eetbare planten en maakte decoratie met elfenbloem. In de namiddag speelden de leerlingen na het schrijven van de verslagen een escape game. De winnaars werden getrakteerd op een ijsje.

Dag 4: deze voormiddag leerden de leerlingen essentiële oliën extraheren uit planten via stoomdestillatie. In de namiddag bezochten we Berryshka, een bedrijf waar ze deze techniek op grote schaal toepassen om essentiële oliën te maken. Dit bedrijf produceert ook gin, likeur en chocolade. Het bezoek werd afgerond met een proeverij. Een smakelijke dag!

Dag 5: vandaag ging de helft van de groep in de keuken aan de slag om traditionele Sloveense koekjes en gebak te maken. De andere helft werkte met paarden. Na het uitmesten van de stallen kregen ze de mogelijkheid om te paardrijden op de prachtige piste van de gastheerschool GRM. Voor sommigen was het de allereerste keer dat ze op een paard zaten. Een grensverleggende dag!

Dag 6 (Ljubljana en Izola): in Ljubljana ruilden we één collega in voor twee en we vertrokken onmiddellijk voor een weekend aan zee met 6TTW en 6TBW.
In Izola kwamen we even tot rust, dat was voor sommigen echt een must, wat wil je met zo een kust.
Na een week werken, genieten we van zon, zee, strand in het mooie Slovenië-land.

Dag 8: grotten van Skocjan

Na een stevig ontbijt, was het tijd voor de magnifieke grotten van Skocjan, die werden bewonderd door alleman. Na vele oehs, aahs en geklap, parkeerden we ons voor een snelle hap.
We zwaaiden Mevr. Boone vaarwel en zeiden in de auto slaapwel.
Opnieuw aangekomen in Novo Mesto aan de rivier, zijn we klaar voor een nieuwe werkweek en iets minder vertier.

Dag 9: vroeg opstaan was een feit waarna een presentatie volgde over biodiversiteit.
We analyseerden stromend en stilstaand water en dat deze niet altijd drinkbaar zijn bleek later.
Na het labo opnieuw in de natuur. We werden echte bosjesmannen op den duur.
’s Avonds een welverdiende pizza als diner. Tegen een tweede en derde portie zeggen we geen nee.

Dag 10: vandaag splitsen we in twee groepen en verkenden we twee beroepen.
De biologen proefden van eetbare planten en bloemen en kunnen nu nog meer soorten benoemen.
De andere groep kreeg uitleg over wijn à volonté, deed handarbeid en waande zich een echte sommelier.

Dag 11: deze keer niet in het groen, maar in het labo op zoek naar de vitamine C in een citroen.
Daarna kregen we een toer in een farmaceutisch bedrijf en stopten we een lekkere lunch in ons lijf.
In de namiddag maakten we de wetenschappelijke verslagen en mochten we nadien een sprong in de koude rivier wagen.
‘ s Avonds een afsluitend diner voor een leerkracht of twee.
En als dessert werd er gebasketbald tot het licht uiteindelijk uitvalt…

Dag 12:

afscheid van mevrouw De Vrieze en mijnheer Meulemans. Gisteravond zijn hun vervangers mevrouw Danckaert en mijnheer Heylens aangekomen.
Dagprogramma: Bezoek Kozjansko regionaal park met o.a. spotten van een zeldzame vogelsoort 'de bijeneter', wandeling naar het kasteel van Podsreda, plantendeterminatie op de droge graslanden van Vetnik (oa wilde orchideeën) en genieten van de mooie vergezichten.

Dag 13 en 14:
getuigenis van een leerling op stage in Slovenië:
Zaterdag begon met het wereldkampioenschap “ik draai me nog even om en slaap verder”. Dit werd vervolgd met de 100 meter “kzal dan toch maar opstaan, zeker, tis al middag”. Sommigen uit de groep kozen in de namiddag voor een zwempartijtje in de Krka met bijpassend modderbad. Anderen zetten de trend van de voormiddag verder.
In de avond was er tijd voor ontspanning, want dit hadden we nog niet kunnen doen ;-).
En jawel, voor je het wist, was het al zondag. Hierbij dag 2 van het WK. Om toch nog iets sportiefs te doen werd er een activiteit georganiseerd: zwemmen, of ja, noem het eerder ploeteren. Toen ons vel er uit zag als dat van een tachtigjarige, was het tijd op terug huiswaarts te gaan.
Om het weekend af te sluiten aten we nog gezellig samen.

Dag 15:
op de voorlaatste werkdag van onze stage bekijken we de weg die huishoudelijk afvalwater aflegt tot het in de rivier de Krka geloosd kan worden.
Na een uitleg van de verschillende zuiveringsstappen doen we microscopisch onderzoek naar het microscopisch leven in het water van de bioreactoren. Allerlei bacterie-etende micro-organismen geven een indicatie van de aanwezigheid van de zuiverende bacteriën. Beernardus vond zelfs een kameraad in het spartelende beerdiertje.
In het waterzuiveringsstation konden we de processen dan op reële schaal zien gebeuren.
We kunnen niet anders dan in het vervolg het toilet doorspoelen met een heleboel wetenschappelijke bedenkingen er bij …

Meer foto's.