2de graad: Handel-talen (Taal en communicatie)

Taal en communicatie leidt jou op voor een administratieve (of commerciële) loopbaan in het bedrijfsleven, de overheidsadministratie of dienstensector.

Studieprofiel

De richting biedt een veelzijdige vorming aan in moderne talen en toegepaste informatica. Handel-talen is minder wiskundig onderbouwd en besteedt minder aandacht aan bedrijfseconomie dan Handel.

  • In de talen ligt de nadruk op het praktisch en zakelijk taalgebruik. Hierbij komen alle vaardigheden aan bod: lezen, luisteren, spreken en schrijven.
  • Je leert verrichtingen in een dubbele boekhouding registreren. Dit gebeurt op manuele manier en met behulp van een didactisch boekhoudpakket.
  • Alle geïnformatiseerde kantoortoepassingen worden gebruikt en ingeoefend.

Wie kan starten?

Wie in de eerste graad de basisoptie Economie & organisatie volgde, heeft al geproefd van de richting. Toch is deze vooropleiding geen noodzaak om in het derde jaar Handel-talen van start te gaan. Als je het tweede leerjaar met succes gevolgd hebt en je de nodige interesse en aanleg hebt, dan kan Handel-talen jouw studierichting worden!

Profiel

  • Je bent sociaal en communicatief vaardig.
  • Je durft je uit te drukken in de moderne vreemde talen Frans, Engels, Duits.
  • Je bent creatief en presenteert dit met plezier aan anderen.
  • Je hebt interesse in informatica en economie, werkt graag met een computer.
  • Je bent bereid om in een administratieve en commerciële omgeving te werken.

Wat erna?

Het logisch vervolg na de tweede graad Handel-talen is de technische richting Secretariaat-talen.

Valt de theoretische aanpak je te zwaar, dan kan je binnen dit domein in de derde graad kiezen voor de beroepsopleiding verkoop.

Een overgang naar een technische richting binnen een ander domein is in beperkte gevallen nog haalbaar. Hierbij moet je soms wat specifieke vakinhouden bijwerken. Hoe vroeger deze overgang gebeurt, hoe meer kans op slagen je hebt.

Tip: Op het niveau van de Bernardusscholen werden de overgangen tussen de verschillende studierichtingen in kaart gebracht