3de graad: Houttechnieken

Studieprofiel

Deze studierichting is vooral gericht op onmiddellijke tewerkstelling. Je wordt opgeleid tot vakman in de houtnijverheid met capaciteiten voor leidinggevende taken.

Je doorloopt het productieproces van opmeting tot uitvoering. Een eenvoudig idee kan zo uitgroeien tot een volwaardig project waarin vormgeving en alle aspecten van het construeren aan bod komen.

De computer wordt in het volledige proces geïntegreerd. Je leert werken met traditionele en computergestuurde machines (CAD, CAM,CNC). Je krijgt inzicht in de verschillende houtsoorten en aan de hand van labo’s leer je het materiaal grondig kennen. Zo kan je een verantwoorde keuze maken van technieken, gereedschappen en materialen.

Waar je in de tweede graad startte met het maken van eenvoudige voorwerpen kan je nu met meer ingewikkelde constructies aan de slag. Je maakt kennis met een brede waaier aan specialiteiten, zoals schrijnwerkerij, daktimmerwerk, skeletbouw, trappenmakerij, meubelmakerij, interieurbouw, keukens, parket, terrasbouw.

De ervaringen om leiding te geven op de werkvloer (via stage) vormen een belangrijke component. Je leert jouw werkomgeving veilig organiseren. Door het toepassen van kwaliteitscontroles en zelfevaluaties, rapporteer je jouw bevindingen en stuur je de vaststellingen bij. 

Wie kan starten?

De logische instroom komt uit de technische studierichting Houttechnieken.

Soms stromen leerlingen in vanuit het algemeen vormend onderwijs. Deze overgang vereist technisch inzicht en een praktische aanleg. Je interesse en doorzettingsvermogen kunnen de doorslag geven.

Wat erna?

Houttechnieken bereidt als finaliteitsrichting de leerlingen voor op de arbeidsmarkt. Toch studeert ruim een derde van de leerlingen verder.

  • Afgestudeerden behalen na deze opleiding de beroepskwalificatie van schrijnwerker en meubelmaker. In de snel evoluerende markt zijn er tientallen knelpuntberoepen die om goede technici vragen.
  • Je kansen op de arbeidsmarkt worden verhoogd door het volgen van een zevende jaar op technisch niveau (geen aanbod in het Bernardustechnicum).
  • Succesvol verder studeren in het hoger onderwijs is mogelijk voor leerlingen met voldoende aanleg, inzet en motivatie. Dit gebeurt het best in een professionele bachelor die in het verlengde ligt van de gevolgde studierichting, zoals bv. bouw, houttechnieken, interieurvormgeving of een opleiding tot leraar hout-bouw.