3de graad: Elektrische installatietechnieken

Studieprofiel

Deze technische vorming leidt jou binnen in de wereld van de industriële elektriciteit. Je wordt opgeleid tot technicus industriële elektrotechnische installaties. Je verwerft competenties met betrekking tot industriële installaties (elektriciteit in productiebedrijven) en de meer complexe aspecten van residentiële installaties (elektriciteit in appartementen, winkelpanden, kantoren, scholen, ziekenhuizen). Je bouwt verder op de kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes, verworven in de tweede graad.

Je leert er over automatiserings- en regelprocessen. Ook CAE-ontwerp, domotica, fouten detecteren en herstellen van bestaande installaties behoren tot het lessenpakket.

Wie kan starten?

De logische instroom komt uit de technische studierichting Elektrotechnieken.

Leerlingen die in de tweede graad de meer theoretische richtingen Elektromechanica of Elektriciteit-elektronica volgden, hebben een goede kans op slagen, als ze een inspanning willen leveren om hun praktische vaardigheden te ontwikkelen en als ze voldoende interesse betonen voor elektrische installaties.

Instromen vanuit een andere studierichting gebeurt zelden en ligt minder voor de hand.

Wat erna?

Elektrische installatietechnieken bereidt als finaliteitsrichting de leerlingen voor op de arbeidsmarkt. Toch studeert 40% van de leerlingen verder.

  • Afgestudeerden behalen na deze opleiding de beroepskwalificatie van elektrisch installateur. In de snel evoluerende markt zijn er tientallen knelpuntberoepen die om goede technici vragen.
  • Een loopbaan binnen het leger of de luchtmacht behoort tot de mogelijkheden en je hebt ook arbeidskansen in de ruime industrie (bv. bij Elektrabel, NMBS, De Lijn, Belgacom, radio, TV ).
  • Je kansen op de arbeidsmarkt worden verhoogd door het volgen van een specialisatiejaar  op beroepsniveau (= zevende jaar) of op technisch niveau (= sense-jaar). In het Bernardustechnicum kan dit in Verwarmingsinstallaties (beroepsniveau) en in Industriële onderhoudstechnieken (technisch niveau).

Succesvol verder studeren in het hoger onderwijs is mogelijk voor leerlingen met voldoende aanleg, inzet en motivatie. Dit gebeurt het best in een professionele bachelor die in het verlengde ligt van de gevolgde studierichting, zoals elektrotechniek, elektronica-ICT, elektromechanica of een opleiding tot leraar elektriciteit.