2de graad: Elektromechanische technieken (richting Mechanische technieken)

Studieprofiel

Mechanische technieken is een praktijkgerichte studierichting op technisch niveau met een basis algemene vorming. Je maakt kennis met de beginselen van mechanica, vormgeving, constructie en onderhoud.

Omdat in een modern bedrijf de handbediende machines steeds minder gebruikt worden, leer je werken met computergestuurde machines (CNC). De principes worden aangebracht door aandacht te besteden aan elektriciteit en informatica. Zo word je voorbereid op de derde graad, waar de modernste CAD-CAM-technieken toegepast worden. Uiteraard zal je leren ontwerpen met professionele 3D-tekenpaketten.

In de praktijklessen geef je vorm aan kunststoffen en metalen aan de hand van verspaningstechnieken zoals boren, frezen, draaien en slijpen. Er gaat veel aandacht naar het monteren en demonteren van machines, motoren en constructies. Deze technieken worden theoretisch ondersteund met lessen mechanica, elektriciteit en elektropneumatica.

Wie kan starten?

Leerlingen uit de basisoptie Mechanica en Elektriciteit hebben de logische vooropleiding. Deze voorkennis is niet noodzakelijk op voorwaarde dat je beschikt over de nodige vaardigheden en interesse.

Profiel

  • Je beschikt over een goede handvaardigheid en een voldoende technische aanleg.
  • Je werkt nauwkeurig en hebt oog voor detail om de praktijkoefeningen succesvol uit te voeren.
  • Je hebt belangstelling voor technologie en technieken, in het bijzonder in mechanica en elektriciteit.
  • Je hebt een voldoende sterk analytisch vermogen om de theoretische basiskennis te verwerven.

Wat erna?

Na de tweede graad Mechanische technieken is in het Bernardustechnicum de studierichting Mechanische vormgevingstechnieken het logische vervolg.

Wil je na het derde jaar een minder theoretische richting, dan is de beroepsopleiding Basismechanica de meest logische keuze. Doe je dit na het vierde jaar dan kies je voor Centrale verwarming en sanitaire installaties.

Een overgang naar een studierichting van een ander domein in het Bernardustechnicum is minder logisch omdat je theoretische achtergrond en / of praktische verwerking van die specifieke richting in de tweede graad hebt gemist.

Tip: Op het niveau van de Bernardusscholen werden de overgangen tussen de verschillende studierichtingen in kaart gebracht.