7de jaar: Verwarmingsinstallaties

Studieprofiel

Tijdens het specialisatiejaar Verwarmingsinstallaties doe je veel praktijkervaring op. Je verworven kennis over brandertechnologie, elektriciteit, regel- en installatietechnieken wordt uitgediept. Je bekwaamt je op het vlak van traditionele en alternatieve verwarmingstechnieken, zoals verwarming met zonnepanelen, warmtepompen, installaties met stoom, oververhit watersysteem of thermische olie. Als je de moderne brandertechnieken, branderafstelling en regeltechnieken onder de knie krijgt, behaal je erkende certificaten van kwalificatie in verbrandingscontrole en onderhoud van installaties. Deze certificaten zijn een troef bij de overstap naar de beroepswereld.

Wie kan starten?

De leerlingen uit de derde graad Centrale verwarming en sanitaire installaties (BSO) of leerlingen uit de technische richtingen Elektrische installatietechnieken en Mechanische vormgevingstechnieken hebben de logische voorbereiding. Vanuit een studierichting uit een ander domein is de overgang naar Verwarmingsinstallaties in de meeste gevallen niet logisch, maar de toelatingsklassenraad kan elders verworven competenties in positieve zin laten doorwegen.

Wat erna?

Na het zevende jaar Verwarmingsinstallaties krijg je het diploma secundair onderwijs en kan je aan de slag als monteur centrale verwarming. De gemiddelde tewerkstelling is hoger dan gemiddeld voor een beroepsopleiding. Een aantal leerlingen studeert nog verder