3de graad: Sportwetenschappen

In Sportwetenschappen krijg je naast zes uren sport een portie wetenschappen, wiskunde en een basispakket moderne talen.

Studieprofiel

Kies je voor deze richting, dan ben je bereid om de lat sportief en intellectueel hoog te leggen.

  • In de sportvakken wordt aandacht besteed aan kracht, snelheid en uithouding. Je maakt kennis met de technische en tactische aspecten van de verschillende disciplines, zoals atletiek, balsporten, gymnastiek, ritmische en expressieve vorming, zwemmen. Volharding, veiligheid en hygiëne worden nagestreefd. Er is aandacht voor het zelfstandig en in groep werken.
  • Naast de sportvakken ligt de klemtoon op de wetenschappen, ondersteund door vier uren wiskunde. Zo leer je kritisch-wiskundig redeneren in een breed kader van biologie, chemie en fysica. Laboproeven helpen je inzicht te verwerven in wetenschappelijke problemen.
  • De studie van de moderne talen neemt een belangrijke plaats in. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van de communicatieve vaardigheden, de reflectie op taal en de kennismaking met anderstalige literatuur. 

Wie kan starten?

Logische vooropleidingen zijn de richtingen Wetenschappen (Bernarduscollege) en Sportwetenschappen (Bernardustechnicum) van de tweede graad algemene vorming (ASO). Ook leerlingen met een vooropleiding Klassieke talen of Economie (ASO, Bernarduscollege) kunnen met succes de overgang maken.

Profiel

  • Je hebt een grote interesse voor sport en beweging.
  • Je hebt een uitgesproken aanleg voor wiskunde en wetenschappen.

Wat erna?

Het is de bedoeling dat je na deze ASO-vorming kiest voor een academische of een professionele bachelor met aansluitend een master. Hierbij heb je de keuze uit een breed studieaanbod.

Hoe nauwer het vakkenpakket van je studierichting aansluit bij de gekozen studierichting in het hoger onderwijs, hoe beter je op deze vervolgstudie voorbereid bent. Sportwetenschappen sluit goed aan bij studierichtingen in de medische, paramedische of wetenschappelijke sector liggen. Ook een keuze voor het onderwijs is mogelijk.