7de jaar: Duaal zorgkundige

Studieprofiel

Wil je zorgkundige worden, maar heb je nu al ontzettend veel zin om in het werkveld te stappen? Heb je het hart op de juiste plaats, vind je het fijn om ouderen te verzorgen, steek je graag de handen uit de mouwen en werk je graag samen? Ben je flexibel en kan je om met verantwoordelijkheid? Dan kan je kiezen voor de opleiding Zorgkundige duaal.

Heb je een getuigschrift secundair onderwijs, studiegebied Personenzorg dan kan je je inschrijven in de opleiding duaal Zorgkundige. Je krijgt dan 16 uur les en 22 uur praktijk op de werkvloer. Tevens ontvang je een vergoeding.

Wat erna?

Leerlingen die met succes het 7de jaar Zorgkundige duaal afwerken krijgen het diploma secundair onderwijs en de beroepskwalificatie zorgkundige. Slaag je niet voor de algemene vakken, dan kan je een beroepskwalificatie of een certificaat ontvangen om te gaan werken. De studierichting is op de eerste plaats een arbeidsmarktgerichte studierichting. Je kan werken in woonzorgcentra, bij diensten voor gezinshulp, in dagcentra voor ouderen, als persoonlijk assistent. Afgestudeerde leerlingen registreren zich als zorgkundige. Er zijn ook mogelijkheden om door te stromen in een Se-n-Se binnen het eigen studiegebied: leefgroepwerking of internaatswerking of HBO5 Verpleegkunde. Binnen het volwassenonderwijs is de opleiding Jeugd- en gehandicaptenzorg en animator in de ouderenzorg mogelijk.

Wie kan starten?

Je bent houder van een diploma secundair onderwijs, uitgereikt binnen een opleiding van het studiegebied Personenzorg van het technisch secundair onderwijs. Of je bent houder van een studiegetuigschrift van het 2de leerjaar van de 3de graad van het secundair onderwijs, uitgereikt binnen een opleiding van het studiegebied Personenzorg van het beroepssecundair onderwijs of uitgereikt op basis van een certificaat van verzorgende in het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de leertijd.