7de jaar: Winkelbeheer en etalage

Je droomt van een zelfstandige zaak of van een job in de verkoop of distributiesector. Je hebt zin voor initiatief en ondernemen zit je in het bloed. Je bent creatief en houdt van sociaal contact. Dan is het specialisatiejaar winkelbeheer en etalage echt iets voor jou!

Studieprofiel

Deze praktische opleiding legt de klemtoon op bedrijfsbeheer en informatica. Je leert werken met een boekhoud- en kassaprogramma. Je ontwerpt zelfstandig een etalage. Je oefent je kennis en vaardigheden door wekelijks twee namiddagen stage te lopen in een winkel in de buurt of … in je eigen onderneming!

Want de slagroom op de taart is het starten van je eigen leeronderneming! Samen met je klasgenoten krijg je de kans een eigen zaak te starten in de Hoogstraat. Onder begeleiding van je leerkrachten en met de steun van UNIZO kies je een product, ga je op zoek naar leveranciers en ontwerp je een eigen huisstijl. Je leert de boekhouding bijhouden en werkt met een professioneel kassaprogramma. Je wordt een zelfstandig ondernemer met een onvergetelijk pak ervaring: een must bij je zoektocht naar een passende job!

Wie kan starten

De leerlingen die in de derde graad de beroepsopleiding verkoop met succes volgden, hebben de logische voorbereiding.

Met het advies van een toelatingsklassenraad kan je uit een technische richting van hetzelfde domein overstappen naar dit specialisatiejaar, zoals na handel.

Vanuit een studierichting uit een ander domein is de overgang naar winkelbeheer en etalage in de meeste gevallen niet logisch, maar de toelatingsklassenraad kan elders verworven competenties in positieve zin laten doorwegen.

Wat erna

Na het zevende jaar winkelbeheer en etalage krijg je het diploma secundair onderwijs en heb je de beroepskwalificatie van etalagist. Je kan aan de slag als etalagist, verkoper, winkelbediende, kassier en dankzij het attest bedrijfsbeheer kan je als zelfstandige aan het werk.

Toch is de gemiddelde tewerkstellingsgraad eerder laag. Indien je dit wenst, kunnen verdere studies in de economische sector jouw toekomst positief beïnvloeden. Ook een keuze voor het onderwijs is mogelijk.