STIC 23 Erasmus+ stage

 

DAG 1
Op een zonnige 1 mei kwamen we opgewekt aan in Tsjechië waar we met een vrolijk busje richting onze verblijfplaats reden. Het installeren verliep vlot en de eerste kennismaking met de plaatselijke keuken was voor de een al wat uitdagender dan de ander.

DAG 2
We vliegen er vandaag figuurlijk in:
- Groep 1 naar de houtzagerij om daar ver uit de buurt van de gevaarlijke zagen te blijven.
- Groep 2 naar de boomkwekerij om 2-jarige Douglassparplantjes te verpotten die nog te klein waren om in het bos te planten.
- Groep 3 naar het bos om jonge plantjes te planten.
Na een dagje buiten werken hebben de pasta’s en de biefstuk met frietjes ongelooflijk gesmaakt!

DAG 3
Een nieuwe dag samen werken. De sfeer zit er goed in!

DAG 4
Een zonnige dag, dus heerlijk weertje om buiten te werken!

DAG 5
Vandaag kregen we de opdracht de voederplaatsen en uitkijkposten van een omheind stuk bos in kaart te brengen aan de hand van een blinde (drone) kaart. Dat leverde een fijne boswandeling op, ontmoetingen met een kudde reeën en een picknick in het bos. We sloten de zonnige dag af met wraps aan de rand van het kasteel. We blijven genieten!

DAG 6
Een drukke dag:
- Bezoek aan het stadje Knezice dat via biogasproductie voorzien wordt van elektriciteit en warmte
- Gaan eten in Novy Bor waar we de glasblazers aan het werk konden zien
- Bezoek via een natuurwandeling aan de biologische geitenboerderij in Novy Dvur
Moe maar voldaan kruipen we in ons bed na een pizzamaaltijd en een feestje voor de verjaardag van Mevr. De Vrieze.

DAG 7
Een lazy Sunday! Lang uitslapen na het feestje van zaterdag en een gezellige brunch! We vonden in Kostelec een zaal met een bowling (met dank aan Pavel) en gingen de strijd aan met elkaar in 3 ploegen. Nu eens geen strike en individuele punten, maar punten winnen per groep. Het was een eenvoudig, alternatief maar leuk spelletje. ’s Avonds kookten enkele leerlingen heerlijke pasta pesto.

DAG 8
Vandaag was een feestdag en dus was een cultureel bezoek aan Kutna Hora gepland. We startten aan de kathedraal van Sedlec waar we ook de knekelkapel bezochten. Daar werd de start gegeven van een stadsspel.
Een gegidst bezoek aan de zilvermijnen mocht natuurlijk niet ontbreken.
We konden de dag afsluiten met een ijsje.

DAG 9
Vandaag stond een excursie rond de visvijvers van de Tsjechische universiteit op het programma. Pavel schetste het hele verloop van de karperkweek; de Kerstkarper . Via een trapsgewijs systeem komen de karpers van visvijver 1 naar visvijver 3 waar ze hun laatste maanden doorbrengen. Na een zuiveringsperiode in de verwerkingsunit van het bedrijf kunnen ze verkocht worden en komen ze op menig Kerstdiner terecht.
Gedurende de kweek, worden heel geregeld enkele vissen gevangen en onderzocht op ziektes en kwaliteit. De leerlingen konden alvast hun techniek hiervoor oefenen.
En aangezien iedereen weer normaal kon eten, werd de dag afgesloten in het lokale restaurant.

DAG 10
Mr. Vaclav Silovsky gaf een heel duidelijke les over bio-logging. Welke technieken worden er gebruikt om het gedrag van wilde zwijnen en herten heel exact te beschrijven? Een halsband met meetinstrumenten (GPS, magnetometer) geeft vele data per minuut en laat toe het dier volledig te volgen.
Een excursie in het bos gaf aan hoe deze dieren gevangen worden om zo’n halsband te kunnen aanmeten.
Nadien volgde een excursie in het arboretum door mevr. Boone. Veel informatie om later in de werkruimte te verwerken.

DAG 11
Vandaag verhuisden we van Kostelec naar Praag. Onderweg bezochten we een ander bedrijf van de Praagse universiteit; het wijnbedrijf in Mĕlnik. We kregen er een rondleiding waarbij we het productieproces van de wijn konden volgen. In de wijnkelder, gebouwd in de 10de eeuw konden we uiteraard ook de wijn proeven.
Nu we toch in Mĕlnik waren, gingen we op zoek naar de samenvloeiing van de Moldau en de Elbe.
Een avondwandeling door Praag werd de afsluiter van de dag.

DAG 12
Vandaag was de eerste werkdag aan de universiteit van Praag. DNA extractie van aardbei en onderzoek van nematoden op wortels via DNA en PCR.
De leerlingen konden onmiddellijk hun laboskills aanboren.
Zelfs Beernardus vond in het labo zijn alter ego….

DAG 13
Weekend! Een dagje Praag mag niet ontbreken. Aan de hand van een fotozoektocht werden verschillende plaatsen in Praag bezocht. Zoek het gebouw, neem een selfie en geniet……

DAG 14
Vandaag kon er lang geslapen worden. Daar hadden vele leerlingen intussen al eens behoefte aan. Voor het namiddagprogramma kon er keuze gemaakt worden tussen cultuur en sport. Museumbezoek met werken van Dali, Mucha en Warhol al dan niet gecombineerd met een plonsje in het aquapark.

Dag 15
Maandag, dus weer werkdag.  3 workshops aan de faculteit van Forestry and wood sciences. We kregen een overzicht van de stam van de ringwormen en bekeken heel specifiek de aardworm. Daarnaast werden ook de wijngaardslakken onderworpen aan een intensief onderzoek.
Een grote plaag in de bossen van Tsjechië is de massale aanwezigheid van de schorskever. In een excursie doorheen het labo werd duidelijk gemaakt hoe men via feromonen het gedrag van die kevers onderzoekt en middelen zoekt om hun aantal te beperken.
De apotheose volgde echter ’s avonds. Er stond een bezoek aan de opera gepland. Klassieke muziek van Strauss, Mozart en Dvorak. En of de leerlingen genoten…

Dag 16
Seppe werd vandaag 18 jaar! Dit kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Al bij het ontbijt kwam de verjaardagstaart op tafel.
Daarna een zeer diverse laatste werkdag. Na een rondleiding in de tropische en subtropische serres, werden stekken genomen van enkele planten. Deze werden in een substraat geplaatst om te laten wortelen.
Via de xylotheek kwamen we in het labo terecht van dendrochronology. Aan de hand van jaarringenanalyse kan men de leeftijd van bomen achterhalen, maar kunnen ook klimatologische aspecten afgelezen worden.
Als laatste konden de leerlingen plaats nemen in de harvestersimulator.
De dag en ook de stage werd afgesloten met een afscheidsdiner. Later op de avond ontmoetten we de leerlingen en collega’s van de andere richtingen, ook op eindejaarsreis in Tsjechie en kon er nog een dansje geplaatst worden.
De stage is goed geweest. We zijn allen dankbaar dit te hebben mogen meemaken. Dit wordt een herinnering voor het leven.

Meer foto's.